Vil nettbrett og lignende erstatte datamaskiner?

Det er en rivende utvikling på teknologi fronten for tiden. Datamaskinene blir mindre og mindre, og mange begynner å ligne på nettbrett. Ikke en helt ny utvikling, datamaskinene har krympet helt siden de første bærbare ble lansert.  Vi er lei av å drasse med oss tunge maskiner, men vi vil ha samme funksjonalitet.

Ikke en enkel oppgave når man tenker på at alt som brukes på datamaskinene og lignende blir mer og mer avansert. Så ryktene flyr om hva som venter. Salget av stasjonære datamaskiner har sunket kraftig. Unntaket er såkalte spillmaskiner som brukes for å kjøre grafisk krevende dataspill med flere brukere. Hva venter rundt neste sving? Blir det nettbrett istedenfor datamaskiner?

Batteri

Datamaskiner og elbiler har samme utfordringen; batteristørrelse. Dagens batterier er ganske ineffektive ettersom endel av strømkapasiteten går med til å varme opp maskinen. Helt unødvendig, men dagens batterier sliter med varmeproduksjon. Videre er de store og klumpete, i forhold til resten av maskinen. Så utviklingen av nye batterier er helt nødvendig.

Det har skjedd mye her allerede. Dagens nettbrett kan dra ganske store programmer i 1,5 til 2 timer før de må lades. Ulempen er at jo eldre batteriet blir, jo mindre effektivt er det. Å skifte batteriene er ikke like enkelt, og resultatet er at man må gjerne kjøpe helt nye maskiner hver gang batteriet blir dårlig. Dette er ikke holdbart i lengden.

Kapasitet, altså prosessorene

Det er svært mye teknologi som skal klemmes inn i en liten maskin. Foreløpig sliter produsentene med dette. Dette er en viktig årsak til at de som trenger god databehandlings kapasitet, bra grafikkort og lignende, velger å bruke stasjonære datamaskiner. Teknologien i de små enhetene er rett og slett ikke god nok for store filer og store programmer.

Dette er en stor utfordring som utviklerne står ovenfor. Mange mener at utviklerne må tenke helt nytt for å få plass til alle komponentene. De må tenke organisk og ikke teknologisk. Allerede nå er det flere som har kommet med spennende ideer på området. Spørsmålet er hvor lang tid det vil ta før utviklingen blir god nok og rimelig nok til at det kan bli allemannseie.

Ekstra enhet?

De fleste av oss sitter med nettbrett eller mobilen i sofaen og slapper av på kvelden. Personlig slapper jeg av med litt strategi spill, noen brett spill eller litt tjuett på mobilen om kvelden. Skal jeg spille noe mer avansert, må jeg dra frem Playstation eller et annet stasjonært system. Det gjør jeg sjelden. Så det blir mindre spilling på slike enheter. Jeg tror ikke jeg er alene der.

Det som hadde vært en løsning, er en enkel og lett enhet jeg kunne koble til nettbrettet. Den ekstra enheten hadde hatt nok kraft til å dra større spill, men uten at jeg måtte koble meg på TV og styre med ekstra kabler.

Å spille direkte på tv, via Google Chrome eller AppleTV er en mulig løsning. Ulempen er at moderne tv-skjermer er beregnet på å vise film og serier. Å kjøre spill med spilloppløsninger kan være litt mer utfordrende. Noen spill fungerer på tv, mens andre gjør det ikke.

Koblet til trådløse nett

Den siste store utfordringen er oppkobling til det trådløse nettverket. Veldig mange av programmene vi bruker er avhengig av at vi har en stabil oppkobling til et nettverk. De som elsker dataspill liker å koble seg direkte til ruteren, og direkte på en kabel. Det trådløse nettverket er ikke sterkt nok.

Nå har flere aktører, inkludert kjempen Telenor, varslet at de vil slutte å vedlikeholde de gamle kobberledningene som har vært brukt for å koble seg på internett. Istedenfor satser de sterkt på mobilt nettverk og nye kabler. Utfordringen er at de nye kablene, det nye bredbåndet, må graves ned i bakken. Tidkrevende og dyrt. Mange må derfor etterhvert nøye seg med mobilt bredbånd, noe som kommer til å skape problemer for de som spiller mye dataspill.

Tilbehør og utfordringen med alt det trådløse

Da den siste iPhone modellen ble lansert, manglet den en port for vanlige øretelefoner. Denne porten har vært stabil i flere tiår, og det er ikke helt problemfritt å skulle fjerne denne. Alle må nå kjøpe, ikke bare en ny telefon, men nye øretelefoner. Det samme vil skje nå som det blir mer nettbrett og mindre datamaskiner. Kundene må kjøpe mer ekstra utstyr og i begynnelsen kan det bli vanskelig for selskapene å bli enig om en standard.

Det er også sannsynlig at mye av tilbehøret vil bli trådløst. Du vil kunne kjøpe ekstra tastatur, ekstra øretelefoner og mikrofon og annet tilbehør som alt kobles sammen trådløst. Det store spørsmålet blir etterhvert om alt dette trådløse utstyret vil begynne å påvirke helsen. Radiobølger og trådløse signaler er ikke problemfritt. Noen mennesker plages ekstra mye av det, og noen mistenker at det kan bli flere som blir plaget etterhvert som flere og flere ting blir trådløse. Noe å følge med på.