Operativsystemet Linux

Linux er en utfordrer og et alternativ til de store operativsystemene Microsoft og Mac. Disse har gjennom mange år utviklet seg, forbedret seg og blitt enda mer utbredt verden over. Det er ikke rart personer som Bill Gates og Steve Jobs har gjort seg styrtrike på invensjonene sine. Men Linux har like lang fartstid og mange brukere verden rundt. Det er den lille pingvinen Tux som er maskoten for det velutviklede operativsystemet, oppfunnet av finnen Linus Torvalds.

Linux fungerer i likhet med andre operativsystemer som et språk man kan programmere i, men er også ulikt dem på andre områder. Linux ble videreutviklet fra et program kalt UNIX, som ble skapt allerede i 1969. Noen år etterpå ble hele programmet skrevet i asm, senere i programmeringsspråket C.

Linux er linken mellom Linus, oppfinneren, og UNIX, opphavet og forgjengeren til Linux. Først i 1991 ble Linux tilgjengelig på internett, den gang for spesielt interesserte og kyndige. Det var mange år senere at internett ble allemannseie. Det som fikk Linux til å bli en kjempesuksess, var at den over tid ble utviklet til en enda bedre versjon av seg selv, over internettet av brukerne sine. Det sies at Linus selv bare har utviklet en brøkdel av det som er Linux i dag. I dag er Linux kompatibelt med mange prosessorer, slik som INTEL og PowerPC, samt mange flere. Måten å kode i dataspråk på gjør det lettere for mange, selv om Linux er avhengig av andre program for å skape et brukergrensesnitt.

Hvorfor velge Linux

Man tenker vanligvis på Linux-brukeren som en med viderekomne kunnskaper innenfor datateknologi. For å bruke Linux må man nemlig ta et valg om å ikke bruke Microsoft eller Mac, som er de vanlige operativsystemene som er knyttet opp mot alt. Men i dag er Linux like mye brukt i utviklingsland som av datanerder i studentmiljøer. Det er ikke helt uten grunn.

Det å bruke Linux er helt gratis, i motsetning til konkurrentene. Å ha Microsoft koster vanligvis mellom 5-1000 kroner per år. Dette gjør at mange velger det selv om det ikke har gode løsninger for dem som vil game eller drive nettbutikk. Det betyr at man kan surfe på nett uten å måtte betale i dyre dommer for operativsystem som alle likevel har. Vil man teste Linux, kan man kjøre det sammen med Microsoft Windows applikasjoner via Wine, som er et kryssbasert kontorprogram. Dette passer også til Mac-brukeren.

For med Linux kan man forvente seg god hurtighet, kule kontormiljø og fornuftige brukergrensesnitt. Mange velger Linux Mint på mobil, maskin og nettbrett for en utsøkt surfing på nett. Det er fordi den fungerer utmerket, er gratis og fullt tilgjengelig, her en brukermasse som vurderer og gir tips og deler erfaringer, har mange tematillegg som er gratis og ikke minst, er både trygt og troverdig. En Linux bruker er en person som vet hva som er viktig for en god nettopplevelse. Vil du teste ut Linux trenger du ikke en ny maskin, bare laste ned Ubuntu Linux eller Debian for denne programvaren.