Mobiltelefonens utvikling – smarttelefoner

Vi er snart ved veis ende med vår «Mobile-tour» Det skal nå handle om Smartphones, eller på godt norsk smarttelefoner. Jeg har som de fleste andre smarttelefon, men det ligger fortsatt noen gamle Nokia mobiltelefoner i skuffene.

Når jeg skal på tur i skog og mark, foretrekker jeg å ha med en slik telefon. Det er ikke til å komme bort fra, at de er mer robuste og hardføre – enn dagens moderne smarttelefoner. For ikke å snakke om batterikapasiteten, som i alle fall oppleves langt bedre på de eldre telefonene. Men det er vel kanskje snarere det, at de nye telefonene har behov for mer strøm – ikke minst til de store skjermene som de har. Greit da gyver vi løs på innspurten på vår «Mobile-tour».

2007 er året da smarttelefonen overtar

Etter at Steve Jobs lanserte den første iPhone-modellen i 2007, var det ingen som lenger ville ha de eldre modellene av mobiltelefoner. Eller rettere sagt, det fleste ville ha smarttelefoner med stor skjerm – og med et mer elegant design.Men den dag i dag, selges de ordinære mer enkle mobiltelefonene – men salget er ganske så beskjedent. Det er nok noen av den eldre generasjon, som sverger til de langt mindre avanserte telefonene – som kanskje bare bruker den til å ringe med.

2010 toppåret for salg

Dette året står fremdeles som det året, det ble solgt flest telefoner i Norge. Ikke mindre enn 2,5 millioner telefoner ble solgt dette året, og dette er kun tallet som ble solgt over disk.Etter hvert som telefonen igjen har blitt mer kostbare, så er vi ikke så ivrige på å bytte modeller så ofte som tidligere. Tidligere så hadde vi telefonen i cirka 18 måneder, men dette tallet har nå steget til 24 måneder og drøyt det. Men det finnes jo fortsatt de som bytter en gang i året, fordi det er den nyeste modellen som gjelder. Jeg for min del bytter ikke telefon før jeg må, enten på grunn av tekniske problemer eller levetid på batteri.

2007-2008

Apple lanserte som sagt sin første iPhone i 2007, året etter kom HTC med den første modellen av Android-telefoner – denne het HTC Dream. I 2009 fikk Oslo og omegn 4G-dekning, og dette har som kjent blitt utvidet jevnlig siden den gang.Talle fra 2015 viser at godt over 80% av den norske befolkningen, besitter en smarttelefon.

Vanlige smarttelefon-problemer

Som jeg nevnte tidligere, skal vi i en annen artikkel se mer detaljert på bruken og mulighetene ved en smarttelefon. Det være seg apper, programmer, batterier også videre.De fleste av oss har nok opplevd at batterikapasitet, er et problem med smarttelefoner. Det samme gjelder nok når det kommer til lagringsplass, dette avhenger så klart av hvordan du bruker telefonen – og ikke minst hvilken type telefon du har.Et tips for å frigjør mye minne raskt, er å slette det som tar mye plass. Bilder er ikke det som tar mest plass, selv om mange tror det. Apper som du ikke bruker, samt spill er det som stjeler mest plass på telefonen din. Kjekt å vite!