Mobiltelefonens utvikling – mot nye høyder

Vi er kommet et godt stykke over tusenårsskiftet, og de stadige endringene i modeller av mobiltelefoner – går bare hurtigere og hurtigere. Det å få med alle ting her, er nesten ikke mulig.

Men målet er å danne et bilde, av hvordan utviklingen i grove trekk har vært de siste tiårene. Senere skal vi også inn mer detaljert på smarttelefonene, med de mulighetene som ligger åpent for oss der. Bruk av apper er absolutt aktuelt i så måte, men først tilbake til tiden rett etter tusenårsskiftet.

Viktig med design

Etter hvert ble design mer og mer viktig, og jeg var inne på dette litt tidligere – at folk ville sette sitt personlige preg på mobiltelefonen sin. Men også produsentene, la mer og mer vekt på hvordan telefonene så ut – med andre ord skulle designet være mer eksklusivt og spesielt. Denne endringen i måten produsentene tenkte design på, kom i hovedsak fra 2004.

Pent å se på men ikke så brukervennlig

Enkelte modeller var så fancy, så det gikk på bekostning av brukervennligheten. Nokia 7280 ble kjent som «leppestift-telefonen» Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå hvilken kundegruppe Nokia henvendte seg til, men det å sende tekstmeldinger fra denne telefonen – var nesten ikke mulig.Men Nokia gav seg ikke med dette, Nokia 7600 var et nytt stunt fra produsenten. Enkelte mente at den liknet på et brett med p-piller, og det kan jo godt være at det var nettopp det som var meningen også. Markedsføring og salgstriks, kjenner som kjent ingen grenser.

Motorola Razr

Det var ikke bare Nokia som produserte telefoner mer spesielt design, også Motorola kom med modeller hvor designet var nytt og spennende. Motorola Razr som var en flipp-telefon, kom blant annet i en Dolce & Gabbana-versjon. Denne telefonen ble forøvrig en stor suksess for Motorola, og igjen var det damene som var målgruppen.

Mp-3 spiller og 3G nett lanseres

Årstallene er 2000 og 2001, så vi hopper med andre ord litt tilbake i tid igjen. I 2000 kom Siemens med sin SL45 modell, dette ble den første telefonen som kom med mp3-spiller. Året etter kom det nye og moderne 3G nettet i Norge, med de mulighetene dette gav med de nye og moderne telefonene. Utviklingen gikk for fulle mugger, og det skulle litt til for å kunne følge med på alt det nye som kom i løpet av kort tid.

Telefoner med MMS og mobilkamera

Sony Ericsson lanserte i 2002 den første modellen, som hadde mulighet til å håndtere MMS-meldinger – altså bildemeldinger.Det samme året kom Nokia med mobilkamera, på sin 7650-modell. Det kunne nesten virke som produsentene, byttet på hvilke nyheter de skulle komme med først.

I 2004 hadde så godt som alle norske ungdommer sin egen mobiltelefon, hva definisjon av ungdom er sier ikke kilden noe om – men det kan vel tenkes at det er tenåringene.Følg med i denne miniserien, som begynner å nærme seg tiden da smarttelefoner gjorde sitt virkelige store inntog. Når man ser tilbake noen år, er det nesten ufattelig hvor mye som har skjedd.