Mobiltelefonens utvikling – de første årene

Vi skal nå ta et tilbakeblikk på utviklingen til mobiltelefonen, dette har jo etter hvert blitt noe av det vi er mest avhengig av i hverdagen. Slik som utviklingen har vært, er det jo en datamaskin vi egentlig har med oss nær sagt over alt.

På lik linje med en hvilken som helst stasjonær- eller bærbar-PC, så trenger også mobiltelefoner software. Det er nok ikke mange som tenkte seg, at mobiltelefonene ville bli så avanserte som de er blitt nå. Hvor kangt utviklingen vil gå, er det helt umulig å svare på, selv om en del eksperter har en del teorier eller spådommer om dette. Men la oss først ta et tilbakeblikk, samt se på noen milepæler og faktaopplysninger – om nettopp mobiltelefoner.

Fra store til små og nette

Det er spesielt de siste 20 årene, at mobiltelefonen virkelig har utviklet seg enormt mye. Selv er jeg så gammel, så jeg godt husker de store telefonene som kom på 1980-tallet. Jeg tenker da på NMT-450, og husker spesielt godt Motorola sin «koloss» av en telefon. Ja bare telefonrøret alene, var jo langt større enn en hel telefon i dag. Men vi skal ikke gå så langt tilbake i tid akkurat nå, vi starter med historien fra de første håndholdte mobiltelefonene kom. Typisk for disse første håndholdte telefonene, var at de hadde antenne som stakk ut på toppen – noen modeller kom etter hvert med inn- og utskyvbar antenne kan jeg huske.Dagens telefoner har svært lite til felles, med de som ble produsert på 1990- og 2000-tallet. Utviklingen har vært så formidabel, så teknologien har vært det man kaller for en ferskvare – som med andre ord går raskt ut på dato.

Fra veldig store, til små – og litt større igjen

Om vi ser på de store mobiltelefonene som dukket opp på 1980-tallet, så gikk utviklingen mer og mer mot mindre og mindre telefoner. Dette var jo naturlig, siden de første modellene var alt annet enn praktisk å bære med seg.Men det var en periode slik, at telefonene rett og slett ble for små. Men på den tiden var det ikke så mye teknologi, som skulle puttes inn i dem. Men når telefonene ble for små, gikk dette utover brukervennligheten – spesielt for de med store hender.Ny og mer avansert teknologi, medførte uansett at man måtte øke størrelsen på mobiltelefoner. I tillegg til mer avansert teknologi, skulle man også ha mer teknologi inn i en og samme enhet.

Mindre telefoner og lavere pris

Ja det var slik det var, for i takt med at telefonene ble stadig mindre – så sank også prisene på dem. Dette har så klart med volum i produksjonen å gjøre, fordi stadig flere anskaffet seg mobiltelefon. På 1980-tallet var mobiltelefonen slett ikke allemannseie, og prisen var skyhøy sammenliknet med dagens priser.

Ericsson GA 318

1996 var året da den første modellen som både kunne brukes til å ringe med, men også motta tekstmeldinger kom. Dette var Ericsson GA 318-modell, svært mange i Norge hadde denne mobiltelefonen. Men det å sende tekstmeldinger, var ikke mulig.