Microsoft – Noe alle kjenner til

Jeg skrev tidligere om merkevarenavn, og at Microsoft må være en av de som troner helt på toppen. Fra starten på 1970-tallet og frem til i dag, har de bygget seg store og markedsledende. Tidligere skrev jeg litt om hva de startet opp med, og kort om hvordan de har utviklet seg innenfor visse produkter og produktgrupper. Det er svært mye som kan sies om dette store konsernet, fra det de var i 1975 – til det de har vokst seg til fra 1990 og frem til i dag. Det var i 1990 at de kom med den kjent Microsoft Office pakken, noe som virkelig har vært og er en suksess for dem. Men la oss se litt mer på konsernet, som sikkert vil komme med mye nytt også i fremtiden.

Børsnotert i 1986

Det var et sjakktrekk uten sidestykke, da de børsnoterte selskapet i 1986. Dette medførte en svært rask vekst, og suksessen ble enda bedre enn mange hadde våget å håpe på.Det var mange som tjente svært gode penger på børsnoteringen, og de tre øverste i konsernet kunne innkassere milliardbeløp på sin konto. Men de var ikke alene om å tjene penger på Microsoft, hele 12 000 personer ble millionærer som en følge av dette. Med tanke på at det er et amerikansk selskap vi snakker om, er det kanskje ikke nødvendig å si at det er US-dollar det her er snakk om.

Oppkjøp av Skype og LinkedIn

Microsoft fortsatte å vokse, både i egne rekker men også i form av oppkjøp. De to største oppkjøpene, vil nok mange si var kjøp av Skype og LinkedIn. Skype Communications, ble kjøpt for drøye 8 milliarder dollar – dette skjedde i mai 2011.Fem år senere, kjøpte Microsoft opp LinkedIn men her måtte de grave dypere i pengesekken. Kjøpesummen kom opp i drøye 26 milliarder dollar, noe som viser hvilken kjøpekraft som finnes i Microsoft. Brått hadde Microsoft kommet i en sterk posisjon, i markedet for internett-basert telefoni. Dette var kanskje noe av poenget med oppkjøpene også, om jeg ikke tar mye feil.

Bill Gates og Paul Allen barndomsvenner

Man skal tydeligvis ikke kimse av, hva to barndomsvenner kan få til i sammen. For faktum er at Bill og Paul var kompiser, med en felles interesse og lidenskap – nemlig programmering av datamaskiner. Det at de begge to var svært dyktige, var noe de ville forsøke å tjene penger på.Man kan si at de nær sagt startet på bar bakke, som jo de fleste andre også gjør. Men ved hjelp av kunnskap, nytenkning og pågangsmot – klarte de å få til de mest utrolige ting.

Hvordan de fikk sin første kontrakt, og hvordan de måtte improvisere underveis – er noe vi skal få nærmere kjennskap til senere. Men jeg kan love dere en ting, dette er gutta som visste hva de ville og jobbet hardt for å få det til.

Det er et ordtak som sier at «Ingenting kommer av seg selv» Selv for Bill Gates og Paul Allen var det slik, men et sted må man jo som kjent begynne.