Kunstig intelligens

Det er lite som er mer spennende enn dagens teknologi. De siste årene har teknologien utviklet seg noe enormt, og vi har fått det som kalles «kunstig intelligens». Dette brukes til å lage intelligente datamaskiner og dataprogrammer slik som ulike roboter og virtuell personlig assistanse. For eksempel er Alexa og Siri skapt ved hjelp av kunstig intelligens, og det blir stadig utviklet ulike typer roboter som hjelper oss i hverdagen.Kunstig intelligens gir datamaskiner til å «tenke selv», ved hjelp av Machine Learning og Deep Learning. Den største forskjellen på disse er at Deep Learning gir datamaskinen muligheten til å utveksle data i nevrale nettverk, på samme måte som vi kan utveksle informasjon med våre hjerner. Machine Learning gjør det mulig for datamaskinen å gjenkjenne mønstre i store datamengder derimot. Denne metoden er allerede godt kjent og godt prøvd ut, mens Deep Learning er mer avansert da man forsøker å lære datamaskinen hvordan den skal kunne ta egne beslutninger.

Flere og flere roboter til hjelp i hverdagen

Du har nok helt sikkert lagt merke til de nye robotene som selges på markedet nå. De små og stilige robotene som enten gjør rent på gulvet i huset, eller som klipper gresset i hagen. Kunstig intelligens har gjort det mulig å utvikle slike hjelpemidler i hverdagen, og det passer perfekt for de som har en travel hverdag. Videre har det også kommet chat roboter de seneste årene, som du kan snakke med hos blant annet DNB og Norwegian.

For utenom robotene man kan kjøpe til å hjelpe til i hjemmet, så går det også an å benytte seg av en virtuell personlig assistent. Av slike så har man Siri fra Apple, Alexa fra Amazon, og en Google-assistent. Til tross for at disse varierer mye i utseende, så har de samme mål; å hjelpe deg som bruker. Med alle disse kan du for eksempel bytte sanger på Spotify, finne steder på kartet eller finne oppskrifter kun ved å gi den virtuelle personlige assistenten en muntlig kommando. I dag kan man benytte en slik assistent på mobilen sin eller ved å kjøpe en frittstående versjon.

Er kunstig intelligens positivt eller negativt?

Hvis man har fulgt med en del på nyhetene og i diverse forum som diskuterer kunstig intelligens, så er man nok klar over at det er flere delte meninger når det gjelder dette. Mange mener at kunstig intelligens bare er positivt med tanke på hvor mye potensiale det har, mens andre synes det er skremmende da de mener at det kan ha en negativ påvirkning. Med det vi har sett av utvikling de seneste årene, så er jo frykten for mange det at kunstig intelligens vil erstatte menneskelige arbeidere etter hvert. I dag er det jo allerede innført chat roboter som svarer på en god del spørsmål hos ulike kundesupporter, i tillegg til at man har flere og flere roboter som utfører ulike arbeid.Du har sikkert fått med deg at man i veldig mange butikker i Norge i dag kan skanne inn og betale varer selv ved hjelp av maskiner. De fleste foretrekker å gjøre det på denne måten, og velger da maskinene fremfor å gå til kassene hvor det sitter ansatte. Så det er altså mye bra som kommer med kunstig intelligens, men det kan også ha negative resultater.