Hurtigruten langs kysten

Jeg har ved flere anledninger skrevet om Hurtigruten, og for både oss nordmenn og ikke minst utenlandske turister – betyr Hurtigruten noe helt spesielt. Forrige gang jeg skrev om Hurtigruten, var det mye med fokus på rutens historie. Denne gang blir det mer hva du som passasjer kan oppleve, mellom Bergen og Kirkenes som er strekningen Hurtigruten seiler. Selv har jeg tatt Hurtigruten en gang, og det er nok cirka 20 år tilbake i tid nå. Vi seilte fra Båtsfjord til Tromsø, og jeg kan nesten ikke sette ord på hvilken opplevelse dette faktisk var for hele familien.

Viktig for kysten vår

Det at Hurtigruten i mange år har vært populær for turistene, hersker det ikke noen tvil om. Men det er så klart ikke for turistene at man etablerte rute i sin tid, som skulle fungere som et viktig transportmiddel langs kysten – og som navnet forteller oss var det etter datidens standard en hurtig måte å forflytte seg på.

Jeg velger å snakke om Hurtigruten, sett i lys av det å være turist. Det er mange måter å benytte seg av Hurtigrutens tilbud på, med det mener jeg hvilken strekning man velger å seile. Om man setter seg ned og planlegger, er det nesten bare fantasien som setter begrensninger i forhold til hvilken rute man velger.

Jeg ser at det er nødvendig at jeg avgrenser hvor omfangsrikt jeg skal skrive, når det kommer til hva man som turist velger av rute og opplegg når man skal seile med en eller flere av Hurtigruten sine flotte skip. Det handler om å oppleve Norge, og ikke minst den flotte kysten vi har – helt fra Bergen til Kirkenes eller deler av strekningen.

Viktig for kysten vår

Jeg velger å skrive om min egen tur, som jeg nevnte gikk den fra Båtsfjord i Finnmark til Tromsø. Vi valgte på vår rundtur i Nord-Norge, å oppleve både fjell, vidde og kysten, og turen kunne vel ikke blitt mer vellykket enn det faktisk ble. Ved å legge opp til en rundreise som vi gjorde, får man med seg svært mye på en slik tur – og for noen kan kun kysten bli ensformig. Men dette er så klart smak og behag, og her finnes et ikke noen fasit på noen som helst måte.

Hvilken del av kysten skal man velge

Vi opplevde den nordligste delen av Hurtigruten sin rute og anløp, men det finnes også mange andre deler av strekningen Bergen – Kirkenes – som det er verdt å få med seg. Det er mange som velger å seile den ene veien fra sør til nord eller omvendt, og ta bil eller bil/tog/buss den andre veien. Selv valgte vi å ta tog til Bodø, og bil fra Bodø til Båtsfjord via den flotte Finnmarksvidda. Om man ikke har opplevd mye av Norge tidligere, spiller det ikke så stor rolle hva man velger – for Norge kan som kjent by på vakker natur nær sagt i hele det langstrakte landet vårt.