Commodore var banebrytende

Jeg er gammel nok til å huske Commodore sine produkter, og jeg tenker da på datamaskinene Vic 20 og ikke minst datidens flaggskip Commodore 64. Selv var jeg den lykkelige eier av Vic 20, og som skjerm/monitor brukte jeg en liten svart/hvitt reise-TV kan jeg huske. Men en skolevenn av meg, fikk storebroren til Vic 20 – nemlig Commodore 64. Jeg kan godt huske at han hadde mer muligheter og ikke minst kapasitet på sin maskin, enn det som var mulig med den mindre og rimeligere Vic 20. Men vi var begge fornøyde, og han hadde nok større ambisjoner enn meg når det kom til bruken av den. Vi befinner oss nå på begynnelsen av 1980-tallet. På denne tiden var det enda ikke vanlig å ha datamaskiner i hjemmet, og Commodore blir sett på som en viktig aktør i den man kaller for hjemmedatamaskinrevolusjonen. I dag finnes ikke dette selskapet lenger, til tross for gode tider på 1980-tallet, gikk Commodore konkurs i 1994.

Etablert allerede i 1954

Det hele og fulle navnet var Commodore International, men ofte bare kallt Commodore for all enkelhets skyld. Commodore var ikke noen rendyrket dataprodusent, men kom inn under kategorien elektronikkprodusent. De hadde basen sin i USA, nærmere bestemt i West Chester i staten Pennsylvania. Det at de faktisk ble etablert allerede i 1954, viser at de hadde erfaring og kvalitet i det de drev med. Det at de klarte å utvikle og produsere det som ble datidens mestselgende datamaskin, sier jo ikke så rent lite om Commodore International. Maskinen vi snakker om er Commodore 64, og lillebror Vic 20 ble aldri den samme suksessen som storebror.

Varemerket er tatt opp igjen

Selv om bedriften Commodore International gikk konkurs i 1994, så lever fortsatt varemerket i beste velgående. I dag så satser Commodore på produkter som MP3-spillere, og faktisk også noe på smarttelefoner.

Commodore 64

La oss se litt nærmere på denne datamaskinen, og når det gjelder Vic 20 er det mulig vi tar litt om den også etter hvert. Lanseringen av Commodore 64 fant sted i 1982, og det var en 8-biters personlig datamaskin eller PC om du vil. Prisen gjorde det mulig for mange å kjøpe seg en Commodore 64, selv om Vic 20 var en god del billigere – valgte de fleste storebror som hadde en del større kapasitet naturlig nok. Selv om prisen opprinnelig var noe mange kunne leve med, valgte faktisk Commodore å senke prisen med cirka 50 prosent i 1983, og det var dette som fikk salget til å virkelig ta av for alvor.

Starten på en karriere for mange

Det at Commodore 64 betydde mye for hobbyprogrammerere på 1980-tallet, er det ikke noen tvil om. Mange startet sin datakarriere nettopp på en sik maskin, og man kan derfor si at Commodore åpnet mange dører for svært mange unge på 1980-tallet. Men om man sammenlikner denne maskinen med dagens moderne PC, så vil nok dagens unge bare le og riste oppgitt på hodet. Men vi må huske på at det er 35 år siden Commodore 64 hadde sin storhetstid, og mye har skjedd siden den gang.